Foto: Shutterstock

5 českých bylinek a receptů na jarní očistu

Stejně jako na jaře provádíme jarní velký úklid bytu, je vhodné během tohoto období „vymést pavučiny“ i ze svého organismu. Jen tak totiž budeme moci do nové části roku vstoupit svěží a plní energie. Nová energie v nás podpoří i typické jarní byliny, které do své stravy můžeme začlenit, ať už v podobě čajů, tinktur, medů či třeba salátů...

Zveřejněno: 23.03.21

Jetel červený

Jetel je jemná ale zároveň silná bylina, která má mimo jiné schopnost filtrovat toxiny z krve. Jeho bohaté červenofialové květy můžeme vidět na jarních loukách i kolem polí. Tato rostlinka dále regeneruje náš lymfatický systém, stimuluje játra, podporuje produkci žluči a napomáhá procesu detoxikace. Zajímavé také je, že  červený jetel obsahuje fytoestrogeny, což jsou přírodní látky, které svou strukturou připomínají ženské pohlavní hormony estrogeny. Proto také bývá doporučován na regulaci hormonálních potíží a během menopauzy, kdy bývá estrogenu v těle málo. V neposlední řadě skvěle působí i na mnoho kožních potíží. Červený jetel lze uvařit jako nálev nebo z něj vyrobit tinkturu. 

Domácí tinktura z jetele

  • 10 gramů květu červeného jetele
  • 250 ml vodky nebo lihu
  • uzavíratelná sklenice

Očištěné květy zalijte alkoholem a nechte louhovat dva týdny. Poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátno. Uchovávejte na temném místě. Užívejte každý večer 5 až 10 kapek. 

Kopřiva

Kopřiva, také běžně známá jako kopřiva dvoudomá, je nepostradatelným spojencem bylinkářů a také jednou z prvních zelených rostlinek, které nás na jaře pozdraví. Kopřiva obsahuje mnoho vitaminů a minerálů jako je vápník, železo, chlorofyl, bór a vitamin A. Dále působí silně protizánětlivě, čímž pomáhá zklidnit hyperaktivní imunitní systém, který způsobuje i řadu závažných onemocnění včetně artritidy, ekzémů či lupusu. Tato rostlina má i močopudné účinky, tudíž poskytuje ledvinám podporu při očistě našeho těla. Z kopřiv si můžete udělat pesto, konzumovat je vařené či sušené, pít jako čaj či tinkturu. 

Kopřivové pesto

  • svazek čerstvých kopřiv
  • 3 lžíce strouhaného sýra
  • 4 lžíce vlašských ořechů
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Omyté kopřivy asi minutu vaříme ve vroucí vodě. Poté je přendáme do misky se studenou vodou, scedíme, dobře vyždímáme. Měli bychom získat jednu plnou hrst vyždímaných kopřiv. Poté všechny přísady dáme do jedné mísy a rozmixujeme. Můžeme okamžitě konzumovat nebo uskladnit ve sklenici ve sklenici zalité tenkou vrstvou oleje asi 2 až 3 týdny. 

Pampeliška

Pampelišky na jaře potkáváme všude – vrostlé do chodníků, na krajích silnic i na našich vlastních zahradách. Přestože pampelišky alespoň mezi zahrádkáři nemají nejlepší pověst, jinak jsou úžasným prostředkem k detoxikaci. K podpoře našeho organismu navíc můžeme využít celou rostlinu, tedy květy, listy i kořen. Pampeliškové květy jsou plné antioxidantů. Můžeme z nich vařit čaj či med. Jemné jarní listy zase obsahují vysoký obsah draslíku, zinku i vitaminů A, B a C. Stimulují játra a žlučník, což zlepšuje detoxikaci a pomáhá při trávení. Lze je přidávat třeba do salátů. Kořen je v bylinkářství snad vůbec nejpoužívanější částí rostliny. Obsahuje polysacharid inulin, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneračně působí na všechny zažívací orgány. Kořen pampelišky také zvyšuje produkci žluči, která z našeho těla vyplavuje odpad a pomáhá obnovit jaterní buňky. Kořen může být užíván například ve formě čaje či tinktury. 

Med z květů pampelišky

  • 400 květů pampelišky
  • 2 litry vody
  • 3 citróny
  • 2 kg cukru krystal

Květy pampelišky zbavíme hmyzu a omyjeme pod tekoucí vodou. Poté je vložíme do velkého hrnce a zalijeme dvěma litry vody. Přidáme omyté citrony bez kúry nakrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Poté hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník či plátno do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za stálého míchání vaříme ještě asi 90 minut, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotovou hmotu nalijeme do čistých skleniček a pečlivě uzavřeme. 

Medvědí česnek

Česnek medvědí se v přírodě vyskytuje zejména ve vlhkých listnatých lesích, tedy všude tam, kde je i během léta vlhko a stín. Tato rostlinka, na první pohled velmi podobná jedovaté konvalince, má vynikající léčivé schopnosti. Upravuje vysoký krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, brání vzniku trombózy, zlepšuje průtok krve a celkově posiluje organismus, paměť i imunitní systém. Navíc působí protiplísňově a také jako antiparazitikum. Při sběru této rostliny si dejte pozor, abyste ji správně odlišili od zmiňované konvalinky. Možné je to zejména podle listů, protože listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země, zatímco listy konvalinky ze společného stonku, vždy dva proti sobě. Velmi specifická je také vůně obou rostlin, podle které je lze rovně rozlišit. Pokud si nejste jisti, můžete si česnek vypěstovat ze sazenic či cibulek přímo na své zahradě. Bylinka se ideálně hodí do salátů, na chléb s máslem, do jarní nádivky či na léčivé víno, které je ideální zejména na očistu hlenů z plic. 

Víno z medvědího česneku

  • 50 gramů listů česneku
  • 250 ml bílého vína

Očištěné a jemně nasekané listy medvědího česneku vložte do misky a zalijte bílým vínem. Nechte působit asi půl hodiny a poté sceďte. Získané víno konzumujte během dne po malých doušcích. 

Lopuch

Lopuch je pozoruhodná bylina, která podporuje detoxikační proces v děle, zajišťuje zdravé fungování jater, ledvin i střev, podporuje lymfatický oběh a také zdravou a krásnou pokožku. Tato bylina je bohatá na hořčík, polysacharid inulín, vitamin B1, železo a mnoho dalších prospěšných látek. Lopuch je dvouletá bylina a nacházíme ho především a rumištích, v křovinách, hradních zříceninách, pustých místech, okolo plotů na paloucích a lučinách.  Pro zdraví organismu je důležitý především kořen, ale lze sbírat i další části rostliny. Ze semen a listů se vyrábí zejména kosmetické přípravky na vlasy. Kořen podporuje zejména detoxikaci jater a lymfy. Také podporuje trávení, pomáhá odstraňovat toxiny ze střev a omezuje chutě na sladké. U žen podporuje činnost endokrinního systému, je tedy vhodný pro období menopauzy. 

Tinktura z kořene lopuchu

Kořen lopuchu můžeme buď koupit, nebo si ho sami nasbírat. U jednoletých rostlin se kořen sbírá na podzim, u dvouletých na jaře. Kořen nakrájíme na malé kousky nebo ho nastrouháme. Poté jej vložíme na dno uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem tak, aby byly části rostliny zcela ponořené. Louhujeme tři týdny, každý den protřepeme. Poté tinkturu slijeme a užíváme dvakrát denně 15 až 20 kapek na lačno.

Související

5 inspirativních bylinkových tipů

O své zkušenosti na využití bylinek a jejich ozdravného potenciálu se dělí Andrea a Juraj Dovalovi, inspirativní manželé a rodiče čtyř dětí. Andrea je učitelka a redaktorka, Juraj je husitský biskup brněnské diecéze.


Bylinkaření skrze historii a tradice

Bylinkaření jako metoda? Netradičně v této sekci přinášíme informace formou rozhovoru. Od extraktů zpět k celku, co je pro nás nejlepší, a hlavně pozor na otravu! Bylinkami provázejí Andrea a Juraj Dovalovi. Andrea je učitelka a redaktorka, Juraj je husitský biskup.


Pro zdraví? Bylinkové tinktury i chilli

Díky léčení svých čtyř dětí se Andrea a Juraj Dovalovi kdysi dostali k bylinkám a jejich ozdravujícím účinkům. Andrea je učitelka a redaktorka, Juraj je husitský biskup brněnské diecéze. Společně přibližují tinktury, inhalaci i konzumaci.


Andrea a Juraj Jordán Dovalovi

Juraj Jordán Dovala Kněz, bylinkář, ale i hudebník. Biskup Církve československé husitské v Brně, který je zároveň farářem v Hodoníně. Věnuje se meditaci a duchovní cestě skoro třicet let. Zajímají ho byliny a alternativní cesta života jako součást jeho duše. Podle svých slov má v srdci navíc...


Co je lepší: teplá nebo studená sprcha?

Pokud po ránu toužíte po horké sprše, nejste v tom sami - většina lidí posunuje páku sprchové baterie spíše k červenému než modrému puntíku. Ale věděli jste, co vám může přinést sprchování studenou vodou? Přesně tak – STUDENOU.